Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 8104

61 milion: Jednoglasno usvojen rebalans budžeta Brčko distrikta Istaknuto

Tokom popodnevnog dijela rada zastupnici brčanske Skupštine jednoglasno su usvojili rebalans budžeta Distrikta za tekuću godinu u iznosu od 61.000.000 maraka. 

Uz prihvatanje svega pet kumuliranih amandmana skupštinske Komisije za budžet, odnosno stranaka pozicije i petnaest amandmana opozicije, od kojih je komisija ranije prihvatila jedan, a četrnaest odbila, rebalans budžeta Distrikta od 61 milion maraka viška prihoda nad rashodima jednoglasno je usvojen.

„Plod je to dobrog rada skupštinske Komisije za budžet, koja je uz onaj osnovni tekst rebalansa izašla u susret najvećem broju zahtjeva koji su se pojavili na dvije javne rasprave sa građanima, ali i drugim potrebama koje su se pojavile u minula dva mjeseca koliko je rebalans bio na analizi pred zastupnicima“, rekao je predsjednik Skupštine Siniša Milić.

Rebalans je kvalitetno sačinjen i dodatna budžetska sredstva, ističe predsjednik Komisije za budžet Skupštine Distrikta Srđan Blažić, su sa naročitom senzibilnošću izdvajana u segmentu socijalne zaštite.

„Oko 11 miliona je usmjereno preko Odjeljenja za komunalne poslove u kapitalne infrastrukturne projekte, uz dodatnih dva miliona preko Kancelarije za upravljanje javnom imovinom. Svakako da su i dodatna sredstva od milion maraka za regresirano gorivo, kao i dodatna sredstva za ukupne podsticaje u poljoprivredi, a ono što mi se takođe čini važnim jeste da smo osigurali i milion maraka za direktne donacije sportskim klubovima u Distriktu, za čiju dodjelu će kriterije napraviti brčanska Skupština“, naglasio je Blažić.

Boro Ristić, zastupnik iz redova opozicije, pozdravlja jedan ugrađeni opozicioni amandman oko besplatnih lijekova, uz opasku da je očekivao usvajanje od 15 predloženih još po nekog.

„Vjerovao sam da će bar još amandman o neophodnosti otvaranja javne apoteke u Distriktu dobiti podršku, jer jasno je da to ide apsolutno u korist stanovnika Distrikta“, precizirao je Ristić.

Gradonačelnik dr Zijad Nišić zadovoljan je činjenicom da je preraspodjela 61 miliona maraka dobila jednoglasnu podršku i zastupnika pozicije.

„Iskreno, tome sam se nadao s obzirom da je ovaj rebalans i socijalni i razvojni, a s obzirom i na ovu činjenicu mi iz izvršne vlasti ćemo nastojati da implementiramo sve navedeno s ciljem ekonomskog jačanja Brčko distrikta i boljih uslova života svih njegovih građana“, naglasio je gradonačelnik Nišić.

Podsjetimo, sa ovim rebalansiranim, ukupna budžetska sredstva u Distriktu za tekuću godinu su 460 miliona maraka.

(radiobrcko.ba)

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com