Menu

Princ iz Eleja 550x50

A+ A A-

Distrikt ima i svoj javni medij u instituciji J.P. Radio Brčko, a u perspektivi je i njegovo proširenje na pisani i TV segment. Takođe funkcioniše i nekoliko privatnih medija. Na području Brčko Distrikta BiH djeluju privatni mediji RTV Hit, Obiteljski radio Valentino, Radio bet Frattelo.
Brčaci znaju prepoznati kulturne vrijednosti. Zbog toga i posjeduju bogatu narodnu bilbioteku, gradsku galeriju, amatersko pozorište, dom kulture i nekoliko kulturno-umjetničkih društava. U distriktu su aktivna i tri nacionalna kulturna društva – "Prosveta", "Preporod" i "Napredak". Brčko pohode mnoga poznata imena iz svijeta kulture, ne samo s domaćih, nego i širih svjetskih prostora, a Brčaci ih uvijek rado i srdačno dočekuju.
Brčko je poznato po svojima pozorišno/kazališnim susretima koji se redovito održavaju svake godine prvog tjedna u mjesecu studenom. Tada Brčaci punih sedcam dana imaju priklike vidjeti na daskama koje život znače glumce iz kazališnih kuća unutar BiH.

KULTURNI CENTRIGradska bibliotekakoordinator biblioteke: Jasna Maglav

Adresa: Trg Mladih 2

tel/fax: 049 212 709

Umjetnička galerija

Petar Knežević

Adresa: Trg Mladih 2

tel: 049 211 738

Radno vrijeme: 7:30-17:00h, subotom 8:00-12:00h

Dom kulture

KULTURNA DRUŠTVA

NACIONALNA DRUSTVA

  • Bošnjačka zajednica kluture "Preporod"

Adresa: Bosne Srebrene 16

tel: 049 230 120, 230 122

fax: 049 230 121

e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript

  • Srpsko kulturno i prosvjetno društvo "Prosvjeta"

Predsjednik: Branislav Ribar

Adresa: Klosterska 20

tel/fax: 049 214 875

  • Hrvatsko kulturno društvo "Napredak"

Adresa: Miroslava Krleže 3

tel: 049 218 002

SEOSKA DRUŠTVA

BKUD "Behar" Maoča

BKUD "Azra" Rašljani

HKUD "Župa" Zovik

ADOB "Ražljevo" Ražljevo

ADOB "Brezik" Brezik

Književni klub "Brčko Distrikta BiH"

Po ideji predratnih i poratnih prijatelja i "drugova po peru" Žarka Milenića, Rasima Karića i Suvada Alagića, a na tradicijama Književnog kluba "Pablo Neruda" koji je osnovan 1972. i postojao je do rata 1992. rodila se ideja o obnavljanju rada ove prepoznatljive brčanske kulturne institucije koja je iznjedrila više poznatih književnih imena.
U septembru 2005. je zvanično registrovan KNJIŽEVNI KLUB BRČKO DISTRIKTA B i H. Registraciji i dobijanju potrebne dokumentacije, prethodila je osnivačka skupština KK, na kojoj je za prvog predsjednika Skupštine KK izabran profesor Aleksandar Nikolić. Nakon toga izabran je petočlani Upravni odbor u koji su ušli: Rasim Karić, Anto Pranjkić, Nenad Nestorović, Petar Vasić i Suvad Alagić, prvi predsjednik Književnog kluba Brčko distrikta. Za profesionalnog sekretara KK izabran je književnik Žarko Milenić. Potom je uslijedila finansijska podrška Vlade Brčko distrikta, Odjela za zdravstvo i usluge građanima i Pododjela za sport i kulturu te pododjela za MZ i NVO.
Tokom narednih 16 mjeseci (sve do II redovne izborne Skupštine KK), Klub je bio organizator ili suorganizator oko 40 književnih nastupa i večeri u B i H i Hrvatskoj. Članovi Književnog kluba Suvad Alagić, Žarko Milenić, Rasim Karić, Marijana Mijić, Mirjana Đapo, Aleksandar Nikolić, Vanesa Kelava, Ružica Tadić, Teofik Hajdarević, Vesna Vujić i Amela Islamović, nastupali su u Brčkom, Tuzli, Osijeku, Zagrebu, Rijeci, Pazinu, Đakovu, Ivankovu, Našicama i drugim mjestima i institucijama kulture i prosvjete u B i H te Hrvatskoj. 
U drugoj polovini 2006. godine, uz pomoć resornog Odjela i Pododjela Vlade Brčko distrikta, krenule su aktivnosti oko dobijanja prostora, i unazad nekoliko mjeseci, KK je smješten u solidnoj kancelariji ULJUBA u centru grada, ima tehničkog sekretara, novi računar i ostale uslove za rad.
Polovinom februara 2007. održana je II. izborna skupština Književnog kluba Brčko distrikta, na kojoj je biran potpuno novi saziv UO u kojem je samo bivši predsjednik još jednom dobio povjerenje Skupštine KK. Klubu su pristupila pojačanja i respektabilna književna, kulturna i intelektualna imena kao što su: Mirjana Đapo, profesorica, Vesna Vujić, profesorica, Šefko Kaloper, novinar i diplomirani bibliotekar, Hakija Karić, pjesnik i publicist, Ljiljana Tadić, profesorica, Dragoljub Vasić, pjesnik i reditelj i Azur Salihović, pjesnik i prevoditelj. Zacrtane aktivnosti su bile pokretanje vlastite izdavačke produkcije, izdavanje časopisa RIJEČ godišnje, i izdavanje zbornika poezije i proze.
Početkom 2007. godine je izašao zbornik poezije RUKA NA SAVI sastavljen od radova 36 brčanskih pjesnika, a urednik je Žarko Milenić.
U julu je izašao prvi (dvo)broj časopisa RIJEČ kojeg je glavni urednik Žarko Milenić. 
Dogovorena je i uspostavljena i suradnja, osim s autorima iz B i H, Hrvatske i Srbije, i s kolegama iz Makedonije. Takođe, dogovoreno je i njihovo gostovanje i participacije naših autora u njihovim institucijama kulture.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com