Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 8104

Izvrsna žetva pšenice u Brčko distriktu ove godine Istaknuto

Ovogodišnji prinos strnih žita na području Brčko distrikta je veoma dobar – rekao je novinarima predsjednik Udruženja poljoprivrednika “Sava” iz Brezovog Polja Drago Novaković i dodao da se ovogodišnja žetva privodi kraju, a pogodovali su joj odlični vremenski uslovi u proteklom periodu.

On kaže da je žetva pšenice u Distriktu počela ranije nego prethodnih godina, uz sve primijenjene odgovarajuće agrotehničke mjere, te su poljoprivredinici veoma zadovoljni prinosom i kvalitetom hljebnog žita.

– Uprkos dobroj godini nažalost, po mišljenju mlinara, ipak nedostaju određeni parametri i ja sam imao 520 kg po dulumu i nama poljoprivrednicima je najbolnije što mi predajemo pšenicu iako cijena još uvijek nije formirana. U Brčkom skoro rijetko ko otkupljuje pšenicu, ja sam vršio otkup za jednu firmu iz Srednje Bosne i cijena otkupa je bila  380 maraka po toni – istakao je Novaković.

Naglasio je da sada poljoprivrednike najviše zabrinjava kolika će biti otkupna cijena i da li će uspjeti predati pšenicu mlinarima.

Kada je riječ o cijeni, pšenica je berzanska roba i trenutna otkupna cijena pšenice na berzama je od 0,35 KM do 0,40 KM po kilogramu bez PDV-a, što uveliko zavisi i od kvaliteta zrna te otkupne cijene očekuju i u Distriktu, podvukao je Novaković.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com