Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 8104

Dedeić: Novi koraci prema transparentnosti Istaknuto

Danas, 3. jula 2024. godine, u prostorijama Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, održana je press konferencija povodom priprema za izbor direktora i dva zamjenika direktora. Na konferenciji se obratio direktor Zavoda, Ismet Dedeić, naglašavajući specifične okolnosti koje prate raspisani javni konkurs i ističući važnost transparentnosti u procesu zapošljavanja.

Javni interes i pažnja organa za zaštitu zakonitosti

Direktor Dedeić je na početku istakao da su glavni motiv za organizaciju ove konferencije specifične okolnosti koje prate raspisani javni konkurs za izbor rukovodstva Zavoda.

“Za ovaj konkurs i izbor iskazan je javni interes nekih građana, medija i političkih stranaka. Ova pažnja je dodatno pojačana činjenicom da su i organi za zaštitu zakonitosti zatražili podatke o procesu izbora”, kazao je Dedeić.

Negativan ambijent i prijedlozi za poboljšanje

S obzirom na generisani negativan ambijent koji opterećuje normalno odvijanje konkursne procedure, Dedeić je predložio niz mjera koje bi mogle doprinijeti otklanjanju sumnji u regularnost procesa zapošljavanja.

“Želim predložiti upravnom odboru Zavoda da poduzme sljedeće korake: prezentacija programa rada i razvoja svih kandidata javnosti, obavljanje intervjua pred kamerama, te javno saopštavanje rezultata bodovanja”, istakao je direktor Zavoda.

Borba protiv korupcije i kriminala u zapošljavanju

Dedeić je naglasio važnost transparentnog procesa zapošljavanja kako bi se stalo u kraj korupciji i kriminalu u javnom sektoru.

“Netransparentan i koruptivan proces zapošljavanja doveo je do postavljanja nestručnih i nesposobnih kadrova na odgovorne funkcije. Ove mjere će osigurati da se zapošljavaju stručni i kompetentni kandidati koji posjeduju znanje i viziju, a ne samo političku podršku”, dodao je Dedeić.

Inicijativa za zakonske promjene

Dedeić je najavio da će uputiti inicijativu da Skupština Brčko distrikta ugradi predložene mjere u Zakon o radu Brčko distrikta BiH i Zakone o državnim službenicima i aktima javnih preduzeća i institucija čiji je osnivač distrikt.

“Ovo će biti najkonkretniji doprinos borbi protiv korupcije i kriminala u zapošljavanju u javnom sektoru Brčko distrikta”, zaključio je Dedeić.

Press konferencija Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta BiH privukla je veliku pažnju javnosti i medija, te je jasno da će predložene mjere biti pomno praćene i evaluirane u narednom periodu.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com