Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 8104

Socijalisti traže državnu apoteku i onkološki lijek na esencijalnoj listi Istaknuto

Poslanički klub Socijalističke partije u Skupštini Brčko distrikta BiH danas je na konferenciji predstavio dvije inicijative koje se odnose na uvrštavanje Clexan lijeka za onkološke pacijente na esencijalnu listu, dok se druga inicijativa tiče osnivanja Javne ustanove Apoteke Brčko distrikta.

Milijana Simić, zastupnica u Skupštini Brčko distrikta BiH istakla je da je jako bitno da lijek Clexan bude u potpunosti refundiran iz razloga jer osobe koje su ostvarile penzionerski status, a imaju potrebu za ovom vrstom lijeka imaju fiksne i ograničavajuće prihode.

„Nama će mnogo značiti ukoliko se inicijativa bude preuzela i ako se u Vladi Brčko distrikta bude razmatralo da se zakonske obaveze, propisi i podzakonski akti izmijene i da se lijek Clexan stavi na esencijalnu listu i refundira u potpunosti. Ne samo da ćemo time pomoći pacijentima i građanima najtežih kategorija, nego što ćemo podići zdravstveni sistem na viši nivo“, dodala je Simić.

Druga inicijativa, kako je naglasio Živan Nikolić, zastupnik u Skupštini Brčko distrikta, odnosi se na osnivanje Javne ustanove Apoteke Brčko distrikta BiH. Ovim bi se unaprijedio zdravstveni sistem kroz bolje praćenje, edukaciju i prevenciju.

„Ujedno bi se značajno obezbijedilo i stabilizovalo snadbijevanje lijekovima, uticalo bi se na eventualno smanjenje cijena lijekova za penzionere, onkološke pacijente i za pacijente oboljele od teških bolesti. Značajno je u sadašnje vrijeme i skladištenje farmaceutskog optada, čime bi osnivanjem javne apoteke društvena zajednica lakše uticala na apoteke da ispune tu obavezu i uđu u program odlaganja ove vrste otpada“, dodao je Nikolić.

Iz poslaničkog kluba Socijalističke partije u Skupštini Brčko distrikta BiH izrazili su nadu da će njihove inicijative dobiti snažnu podršku jer su usmjerene na unapređenje zdravstvenog sistema kakav građani Brčko distrikta i zaslužuju.

 

IMG 6653IMG 6654IMG 6655IMG 6656IMG 6657

(radiobrcko.ba)

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com